Αρχική Οικολογικά Energy Observer : Το οικολογικό πλοίο του μέλλοντος

Energy Observer : Το οικολογικό πλοίο του μέλλοντος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Energy Observer : Το οικολογικό πλοίο του μέλλοντος 

Το Energy Observer είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο πλοίο υδρογόνου χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και λεπτών σωματιδίων.

Αυτό το πλοίο του μέλλοντος κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ένα μίγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα σύστημα παραγωγής υδρογόνου απαλλαγμένο από το διοξείδιο του άνθρακα από θαλασσινό νερό. Ξεκίνησε το ταξίδι του από τη δυτική Γαλλία πριν από ένα χρόνο και εδώ και τρεις μήνες ταξιδεύει με απόλυτη αυτονομία στη Μεσόγειο. Το Energy Observer το πρώτο πλοίο που κινείται αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο.

Η τεχνολογική και επιστημονική αυτή πρόκληση αποσκοπεί στο να δοκιμάσει σε ακραίες συνθήκες προηγμένες τεχνολογίες που προδιαγράφουν τα ενεργειακά δίκτυα του αύριο, εφαρμόσιμα στο επίγειο περιβάλλον.

Η εκστρατεία αυτή του 21ου αιώνα έχει ως σταθερά την εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, όπου το Energy Observer είναι ο πρώτος Πρεσβευτής για τη Γαλλία.

Το «Energy Observer» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, διαθέτοντας επίσης την επίσημη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNESCO και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- IRENA.

Από την αναχώρησή του από το Σεν Μαλό στη δυτική Γαλλία πριν από ένα χρόνο, το Energy Observer έχει ήδη διανύσει 7.000 ναυτικά μίλια χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και λεπτών σωματιδίων, ανήκοντας στους πρωτοπόρους στην καινοτομία για την οικολογική μετάβαση.

Από τις 28 Μαρτίου, το Energy Observer ταξιδεύει στη Μεσόγειο. Μετά την Τυνησία, το Ισραήλ και την Κύπρο, ταξίδεψε στα ελληνικά νησιά, από την Κρήτη στα Δωδεκάνησα μέχρι τις Κυκλάδες, για να γυρίσει τη σειρά ντοκιμαντέρ «Οδύσσεια του μέλλοντος».

ΟΖερόμ Ντελαφός υπεύθυνος αποστολής και δημιουργός των ντοκιμαντέρ  «Οδύσσεια του μέλλοντος» αναφέρει:

«Η Ελλάδα που αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της έχει σήμερα να αντιμετωπίσει και μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως: λειψυδρία, ρύπανση, μαζικός τουρισμός, αυξημένη διακίνηση πλοίων, προστασία μιας Μεσογείου που σήμερα είναι πιο ευάλωτη παρά ποτέ. Παρά ταύτα διαπιστώσαμε ότι  παρά την κρίση καταφέρνει σιγά σιγά να επαναπροσδιοριστεί. Αναπτύσσοντας πολλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά σχέδια σε τοπική κλίμακα, ξεκίνησαν μια διαδικασία προς την επιστροφή σε μια οικονομική δραστηριότητα συχνά περισσότερο αλληλέγγυα, που αποδεικνύει σαφώς ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»,

Τήλος, το πρωτοπόρο ελληνικό μικρό νησί

Το πρωτοποριακής τεχνολογίας πλοίο έκανε μια στάση και στην Τήλο, το νησί που είναι πολύ κοντά στην πλήρη ενεργειακή αυτονομία με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην Τήλο, ένα νησί 700 κατοίκων σχεδόν αυτόνομο χάρη σε μια μοναδική αιολική ενέργεια και μερικούς ηλιακούς συλλέκτες. Το παράδειγμα αυτό που θα έπρεπε να αναπαραχθεί σε όλο το αρχιπέλαγος δείχνει ότι η ενεργειακή επανάσταση είναι όντως εφικτή, χωρίς ωστόσο να αγνοούνται οι κοινωνικές και αλληλέγγυες πολιτικές που εφαρμόζονται», εξηγεί ο Βικτοριέν Ερυσάρ δημιουργός και καπετάνιος του Energy Observer.

 Η επιστημονική ομάδα του Energy Observer  βρήκε στην Ελλάδα ιδανικό πεδίο ερευνών έκανε όμως και σειρά αρνητικών διαπιστώσεων.

Ο Βικτοριέν Ερυσάρ, μιλά για την ελληνική εμπειρία τους: «Ήταν μεγάλη απογοήτευση η διαπίστωση πως έχουμε πολύ μικρό κεφάλαιο υποθαλάσσιας πανίδας. Σχεδόν δεν υπήρχαν ψάρια. Ήταν κάπως τρομακτικό. Το πρόβλημα προφανώς προέρχεται από την τουριστική πίεση, την υπεραλιεία ενώ μεγάλο πρόβλημα είναι η εξαφάνιση των λιβαδιών της Ποσιδωνίας. Προσωπικά, προβληματίζομαι από το πρόβλημα των μικροπλαστικών. Είναι πραγματικά τρομακτικό και είναι επείγον να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό.»

Πηγή: EURONEWS.COM Sci-tech.