Αρχική Φυσικό περιβάλλον Γκιζάνι – Ο μικρός Ροδίτης πρωταθλητής της επιβίωσης

Γκιζάνι – Ο μικρός Ροδίτης πρωταθλητής της επιβίωσης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Γκιζάνι

Ο μικρός Ροδίτης πρωταθλητής της επιβίωσης

Το Ladigesocypris ghigii (Pisces, Cyprinidae), κοινώς γκιζάνι, είναι ένα ψάρι μικρού μεγέθους , μέσο μήκος 3-5 εκατοστά, που ζει αποκλειστικά στα γλυκά νερά της Ρόδου. Πήρε το κοινό, αλλά και το επιστημονικό όνομά του, από τον Ιταλό καθηγητή Alessandro Ghigi που πρώτος το περισυνέλλεξε στο νησί στις αρχές του 1900.

Το γκιζάνι, ο μικρός Ροδίτης πρωταθλητής της επιβίωσης ζει στο εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον των ρεμάτων  του νησιού μπορεί να επιβιώσει  επειδή είναι πολύ ανθεκτικό στην υψηλή θερμοκρασία και στο περιορισμένο οξυγόνο  που έχει το νερό στις λακκούβες το καλοκαίρι.Ο κύκλος ζωής του είναι σύντομος (ζει στη φύση έως και τρία χρόνια), τρέφεται με ένα ευρύτατο φάσμα τροφών και αναπαράγεται στην άνοιξη. Θεωρείται ένα από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ψαριών των γλυκών νερών στην Ευρώπη.

Το γκιζάνι προστατεύεται τόσο από την Ευρωπαϊκή, όσο και από την Ελληνική Νομοθεσία. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Κοινοτικής Οδηγίας για την Προστασία των Βιοτόπων (92/43/EEC), ως είδος προτεραιότητας, καθώς και στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας. Επίσης προστατεύεται από την Ελληνική Νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981.

Πηγές: Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου, www.life-gizani.gr