Αρχική Περί τεχνών Η Κάρπαθος του Κωνσταντίνου Μάνου

Η Κάρπαθος του Κωνσταντίνου Μάνου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
GREECE. Karpathos. Olimbos. 1964. A village school.

Η Κάρπαθος του Κωνσταντίνου Μάνου

Όταν το 1976 βρισκόμουν στο Λονδίνο για σπουδές, σε μια βόλτα σε κεντρικό δρόμο, την προσοχή μου τράβηξε ένα βιβλίο στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου με βιβλία τέχνης, ήταν το Greek Portfolio by Konstantinos  Manos!

Tο ξεφύλλισα  βιαστικά και έμεινα έκπληκτη από τις υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Εικόνες από την ύπαιθρο της Ελλάδας του ’50 με μια ματιά τόσο ρεαλιστική και παράλληλα τόσο ποιητική.

Το αγόρασα αμέσως και για πολλά χρόνια το ξεφύλλιζα συχνά, πράγμα που κάνω μέχρι σήμερα και απολαμβάνω την υπέροχη τέχνη αυτού του σπουδαίου ελληνικής καταγωγής μεγάλου καλλιτέχνη φωτογράφου του Κωνσταντίνου Μάνου.

Από όλες τις φωτογραφίες του άλμπουμ αυτές που με που με μάγεψαν ήταν οι φωτογραφίες από την Κάρπαθο.

Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με το σπουδαίο αυτό τόπο, τον οποίο όμως ποτέ μου δεν είχα επισκεφτεί, αλλά προσμένω σύντομα να γευτώ την αύρα του.

Στο αποκαλυπτικό αυτό ταξίδι στην Ελλάδα του παρελθόντος ο Κωνσταντίνος Μάνος μας προσκαλεί ως συνεπιβάτες, για να δούμε το χθες με άλλα μάτια.

GREECE. Karpathos. Olympos 1966. Dancing at a festival.
«A Greek Portfolio» p.112
© Costa Manos/Magnum Photos

Όπως λέει ο ίδιος για την τέχνη της φωτογραφίας:

«Η φωτογραφία προσδιορίζεται κατά τη γνώμη μου από δύο στοιχεία : το πρώτο είναι η αλήθεια, το δεύτερο η στιγμή, η μαγική στιγμή όπως την ονομάζω. Όταν συμπίπτουν αυτά τα δύο, θεωρώ ότι έχει πετύχει το σκοπό της».

Greece. Karpathos. Olympos. 1964. Woman and Lyra.
«A Greek Portfolio» p.115
© Costa Manos/Magnum Photos

Εδώ είναι λίγες από τις πολυαγαπημένες μου εικόνες από την Κάρπαθο.

 Κείμενο: Κατερίνα Γιατρά