Αρχική Η ΛΙΝΔΟΣ ΑΛΛΙΩΣ Η Λίνδος μου αλλιώς…

Η Λίνδος μου αλλιώς…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Λίνδος μου αλλιώς

Λίνδος Αρχόντισσα τρανή σήμερα θα σου διηγηθώ λίγα από τα όσα ζήσαμε μαζί.

Σε γνώρισα καλά όταν ήρθα, όχι για μια απλή  επίσκεψη, αλλά για να εργασθώ ως Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης στη θέση του ειδικού συνεργάτη του τότε δημάρχου σου Μανώλη Παλλά.

Εγκαταστάθηκα λοιπόν στο κτίριο του Δημαρχείου σε ένα γραφείο με θέα το στολίδι σου, το γραφικό κόλπο του Απ. Παύλου, εικόνα χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μου, που μου πρόσφερε χαρά και αγαλλίαση κάθε μέρα κάθε λεπτό.

Κι έτσι ξεκίνησε η στενή σχέση μας που έμελλε να κρατήσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Πως όμως να μιλήσω για σένα αν πρώτα δεν σε γνώριζα στο βάθος της ουσίας σου.

Καλή μου μικρή Καστρο-πολιτεία σε περπάτησα στενό – στενό με όλους τους καιρούς.

Σε αφουγκράστηκα με ήλιο, με βροχή. Άκουσα  τον άνεμο το δυνατό να σε περιτριγυρίζει και να ξεσηκώνει μνήμες από το βαθύ παρελθόν σου, τότε που ήσουνα ένα αθώο, απλό μικρό χωριό, μέχρι τη σύγχρονη ζωή σου σαν ένας ξακουστός τουριστικός προορισμός.

Τα σπίτια σου μικρά και μεγάλα αριστουργήματα μιας λαϊκής τέχνης που κατείχαν από τα πολύ  παλιά χρόνια οι άνθρωποι σου. Σε κάθε μου βήμα ήταν σαν να γύριζα το χρόνο πίσω.  Τους έβλεπα όλους πετράδες , ξυλουργούς και άλλους  να εργάζονται ασταμάτητα, να τελειώσουν τα σπίτια να έρθουν οι άνθρωποι να μείνουν  μέσα,  για να συνεχίσουν τη ζωή τους σε τούτο τον τόπο τον ξεχωριστό, όπου Βράχια και Θάλασσα σε σφιχταγκαλιάζουν μοναδικά.

Κάθε μέρα ανακάλυπτα και ένα άλλο σου κομμάτι.

Διάβαζα ο,τι σε αφορούσε, γιατί η ιστορία σου έρχεται από παλιά, από χρόνους μακρινούς, που μου έλεγαν πόσο σπουδαία και τρανή Κυρά ήσουν πάντα.

Όμως  τώρα είχε έρθει η ώρα, μαζί με τα ιστορικά σου προικιά, να γνωρίσω και τους ανθρώπους σου.

Και τι χαρά που αισθανόμουν όταν περπατώντας άρχισα να τους γνωρίζω σχεδόν όλους, έναν ένα ξεχωριστά, μεγάλους και μικρούς, να ακούω τις ιστορίες τους για το χθες, το σήμερα, και το αύριο που τους απασχολούσε συνεχώς.

Λίνδος μου καλή με τα χρόνια ήρθαν σπουδαίοι άνθρωποι, από άλλες χώρες μακρινές να σε γνωρίσουν και να νιώσουν την ομορφιά σου. Διάσημοι Συγγραφείς ζωγράφοι, μουσικοί, και τόσοι άλλοι, Ευρωπαίοι και όχι μόνο, σε αγάπησαν, σε έζησαν για καιρό και σε έκαναν ξακουστή στα πέρατα του κόσμου.

Έτσι κάπως έγινες σιγά σιγά αυτό που λέγεται ένας Τουριστικός προορισμός με παγκόσμια φήμη. Δεν ήσουνα πια ένα μικρό χωριό, αλλά ένα μέρος με αξία, που τώρα όμως δέθηκες για τα καλά στο άρμα αυτού του νέου τρόπου ταξιδιού :  του Τουρισμού. Οι άνθρωποί σου ξέχασαν τις τέχνες τους και έγιναν ξενοδόχοι , άνοιξαν εστιατόρια, και κάθε λογής όμορφα μαγαζιά για να υποδέχονται φιλόξενα, από τότε και μέχρι σήμερα, τα εκατομμύρια  τουρίστες, που έρχονται κάθε χρόνο να σε γνωρίσουν!

Έτσι κάπως λοιπόν ξεκίνησα και εγώ το δικό μου ταξίδι με εσένα Αρχόντισσα καλή, το προσωπικό μου ταξίδι στη Λίνδο. Όμως η σχέση μας αυτή έγινε σχέση συγγενική . Έγινες η οικογένεια μου ο τόπος μου! Είσαι η Λίνδος της καρδιάς μου.

Τα τέσσερα χρόνια πέρασαν γρήγορα, και εγώ απομακρύνθηκα από κοντά σου. Εσύ όμως μένεις εκεί Όμορφη και Λαμπερή να στροβιλίζεσαι στο ρυθμό του τουρισμού με αγωνία πάντα για το μέλλον.

Όμως τώρα ήρθε η στιγμή να ανοίξω το Οικογενειακό Άλμπουμ με τις φωτογραφίες μας, για να σου θυμίσω κάποιες στιγμές που  έζησες αυτά τα τέσσερα χρόνια και στις οποίες συνέβαλα και εγώ λιγάκι.

 Θα δεις λοιπόν Λίνδος μου, μια μικρή διαδρομή από το πρόσφατο παρελθόν σου, που όμως καταδεικνύει και τις προοπτικές του μέλλοντος σου.

Και στο επανιδείν γιατί είσαι η Λίνδος της καρδιάς μου!

Κείμενο: Κατερίνα Γιατρά