Αρχική ΛΙΝΔΟΣ Η Λίνδος, σταυροδρόμι των πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου

Η Λίνδος, σταυροδρόμι των πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Λίνδος, σταυροδρόμι των πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου, χαρίζει απλόχερα τη γοητεία μιας άλλης εποχής.
«Η ομορφιά της έχει τη μετρημένη τάξη του Αιγαίου και είναι τέλεια στο είδος της…. Τα πάντα είναι βαμμένα άσπρα, μια ζαλιστική λάμψη γύψου και ασβέστη, έτσι που αν εκείνη τη στιγμή μισόκλεινες τα μάτια, μπορούσες να φανταστείς ότι η Λίνδος αντανακλούσε το χιονένιο είδωλο ενός περαστικού σύννεφου»…. όπως γράφει βρετανός συγγραφέας Lawrence Darrell.

Άσπρα κυβόσχημα σπίτια, άλλα ολόλευκα και άλλα με τη γκρίζα πέτρα της περιοχής, στεφανωμένα από το κάστρο της Λίνδου, με το ναό της Λινδίας Αθηνάς να κρατάει το μίτο της ιστορίας από την αρχαιότητα, είναι μια παραδοσιακή πολιτεία, μοναδικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Στη Λίνδο διασταυρώνονται οι νησιώτικοι, μεσαιωνικοί, βυζαντινοί και αραβικοί ρυθμοί και δημιουργούν ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό είδος σπιτιών
« το λινδιακό».
Στολίδι της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στη Λίνδο είναι τα « Καπετανέϊκα», αρχοντικά, χτισμένα τον 16ο , 17ο και 18ο αιώνα.
Σκαλιστά υπέρθυρα, χοχλακόστρωτες αυλές, περίτεχνα ζωγραφισμένα ταβάνια, πολύχρωμα λινδιακά κεραμικά πιάτα, ξύλινοι σοφάδες στρωμένοι με κιλίμια και νυφικά κεντήματα τα σπερβέρια…….. περνώντας το κατώφλι ενός τέτοιου σπιτιού, αισθάνεσαι τους πολιτισμούς που πέρασαν από το νησί της Ρόδου να ζωντανεύουν……

Όλα χτισμένα από λαϊκούς τεχνίτες ξεχωρίζουν για την αρτιότητα της κατασκευής, με αρμονικές αναλογίες, λιτή εσωτερική διακόσμηση, ακρίβεια στη λειτουργικότητα.

Η είσοδος του σπιτιού, ο «πυλιώνας» με σκαλιστά λαϊκά μοτίβα οδηγεί στην αυλή φτιαγμένη από βότσαλα. Περιμετρικά γύρω από την αυλή αναπτύσσονται τα διαφορετικά κτίσματα , η «σάλα» ή «καλό σπίτι» χωρισμένη σε δύο χώρους με την οξύκορφη καμάρα από λαξευμένες πέτρες από πωρόλιθο, το μαγερειό, το φουρναριό και άλλοι βοηθητικοί χώροι.
Μια πέτρινη σκάλα στη αυλή οδηγεί στο δωμάτιο του Καπετάνιου, χτισμένο συνήθως επάνω από τον «πυλιώνα».
Χώρος μικρός με πολλά παράθυρα, έτσι ώστε ο καπετάνιος να έχει επαφή με τη θάλασσα και τους ανέμους, σχεδιασμένος για να φιλοξενεί τον αρχηγό της οικογένειας, όσο καιρό αυτός δεν ταξίδευε.

Ολόκληρο το οικοδόμημα είναι περιτριγυρισμένο από τον μαντρότοιχο, προστατεύοντας τους ενοίκους από τους δυνατούς ανέμους και τα αδιάκριτα βλέμματα.

 

Κατερίνα Γιατρά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Επόμενο άρθροΤα πουλιά της Ελλάδας