Αρχική Οικολογικά Καθαρή συμμαχία για το Περιβάλλον

Καθαρή συμμαχία για το Περιβάλλον

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 άρχισαν να ακούγονται οι  φωνές όσων ήδη ανησυχούσαν σοβαρά  για την κατάσταση του περιβάλλοντος . Από τις πιο παλιές Περιβαλλοντικές οργανώσεις η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία  μιλούσε για την αναγκαιότητα προστασίας των βιοτόπων που φωλιάζουν σπάνια πουλιά.  Η οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ ενδιαφέρονταν για Τις Θαλάσσιες Χελώνες  Caretta  Caretta  στη Ζάκυνθο ή όπου αλλού υπήρχαν, η οργάνωση ΜΟΜ για την Μεσoγειακή φώκια Monachus Monachus   στην Αλόννησο και πολλές άλλες για άλλα θέματα.  Το να μιλάς για τα ζητήματα του περιβάλλοντος φαινόσουν κάπως περίεργος κι έπαιρνες το επίθετο ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ με αρκετή δόση ειρωνείας σαν ένα είδος παραξενιάς περίπου.

Τα χρόνια πέρασαν και η κατάσταση του περιβάλλοντος, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο  τον πλανήτη,  σύμφωνα με τα στοιχεία της επιστημονικής Κοινότητας,   μας προσγείωσαν σε μια δυσάρεστη  πραγματικότητα.  Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη  όλοι μας να φροντίζουμε για το περιβάλλον ώστε να μπορούμε να Ζούμε Καλύτερα Σήμερα και να διασφαλίσουμε το Αύριο για τις επόμενες γενεές!

Από την αρχή του 2018 επιτέλους και στη χώρα μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε  το πρόβλημα  της  πλαστικής σακούλας.

Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες  για τις ποσότητες του πλαστικού στις ελληνικές θάλασσες και στα είδη που ζουν σε αυτές.

Στο Δήμο Νότιας  Ρόδου  το 2004, πρωτοπόρος ο τότε  Δήμαρχος Μανώλης Σαββής έκανε πράξη τις δικές του ανησυχίες για το περιβάλλον και συγκεκριμένα για την αντικατάσταση, κατά το δυνατόν, της πλαστικής σακούλας. Ο δήμος σε συνεργασία με καταστήματα της Νότιας Ρόδου  δημιούργησαν πάνινες τσάντες  μεταφοράς που διανέμονταν από τις επιχειρήσεις, με το λογότυπο του Δήμου και της επιχείρησης. Επίσης  φρόντισε  να υπενθυμίζει με κάθε τρόπο, στους δημότες και τους επισκέπτες ότι « Νότια Ρόδος Καθαρή και όμορφη είναι ευθύνη ΟΛΩΝ ΜΑΣ».

Κατερίνα Γιατρά