Αρχική ΑΓΡΙΑ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΛΙΓΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

ΛΙΓΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΛΙΓΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

Μόνο τα πουλιά έχουν φτερά. Τα εξωτερικά βοηθούν τα πουλιά να μένουν στεγνά και είναι απαραίτητα για το πέταγμα. Τα πούπουλα από κάτω τα προστατεύουν απ’ το κρύο.

Τα φτερά, έχουν περίπλοκη δικτυω­τή δομή, και για να παραμένουν σε καλή κατάσταση, χρειάζονται τακτι­κό καθάρισμα με το ράμφος.

 

Η ταχύτητα και η ευκινησία ενός πουλιού στο πέταγμα εξαρτάται από το σχήμα των φτερούγων: Οι μακρυές και μυτερές είναι για γρήγορη πτήση, ενώ οι κοντές και φαρδιές φτερούγες επιτρέπουν απότομες αλ­λαγές στην κατεύθυνση.

 

 

Τα πουλιά, πολύ συχνά, επιδεικνύονται, με χαρακτηριστικά στο κάθε εί­δος παιχνίδια, πριν από το ζευγάρωμα. Οι γνωστοί μας πελαργοί τινά­ζουν πίσω το κεφάλι και κροταλίζουν ηχηρά το ράμφος τους.

 

 

Τα μικρά συνήθως γεννιούνται γυμνά και οι γονείς πρέπει να τα ταΐζουν μέχρι να βγάλουν φτερά και να μάθουν να πετάνε.

 

Οι φωλιές μπορεί να είναι από αξιοθαύμαστες κατασκευές μέ­χρι ανύπαρκτες. Μερικά χαρα-δριόμορφα γεννούν τα αυγά τους ανάμεσα σε βότσαλα ώ­στε δύσκολα να διακρίνονται απ’ αυτά. Όταν το θηλυκό έχει γεννήσει όλα τα αυγά του, κά­θεται απάνω τους και τα ζε­σταίνει ώστε να αναπτυχθούν και να εκκολαφθούν οι νεοσ­σοί.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

Όλα τα πουλιά έχουν προσαρμοστεί ώ­στε να εκμεταλλεύονται όσο το δυνα­τόν καλύτερα τις ευκαιρίες που προ­σφέρει το περιβάλλον τους. Ακόμη και τα πιο κοινά πουλιά διαθέτουν τέτοιες προσαρμογές, ιδίως στα ράμφη και τα πόδια τους.

 

 

Οι σταχτάρες πετούν σχεδόν αδιά­κοπα και δεν περπατούν ποτέ. Έ­χουν λοιπόν μακρυές φτερούγες, κοντά πόδια και πιάνουν έντομα στον αέρα με τα ράμφη τους που έ­χουν μεγάλο άνοιγμα.

 

 

 

 

Οι δρυοκολάπτες έχουν δυνατά ράμφη για να χτυπούν τους κορ­μούς των δέντρων ψάχνοντας για έντομα. Τα δάχτυλα τους (δύο μπροστά και δυο πίσω) είναι προ­σαρμοσμένα για να τους βοηθούν να ανεβαίνουν στους κάθετους κορ­μούς.

 

 

 

 

Οι πάπιες  κολυμπούν με τις μεμβράνες που έχουν ανάμεσα στα δάχτυλα τους και τρέφονται βυθίζοντας το κεφάλι τους μέχρι τον βυθό,

 

 

 

ενώ τα Χαραδριόμορφα  έχουν ψηλά πό­δια για να περπατάνε στο νερό ενώ ψάχνουν για τροφή στη λάσπη με τα λεπτά τους ράμφη.

 

 

Οι Φλώροι έχουν κοντά και χοντρά ράμφη για να τρώνε σπόρους. Ό­πως κι άλλα πουλιά που κάθονται σε κλαδιά, τα δυνατά δάχτυλα τους σφίγγουν αυτόματα όταν κάθονται, ώστε να μην πέφτουν όταν φυσάει ή όταν κοιμούνται.

 

 

Τα αρπακτικά πουλιά έχουν μυτερά και γαμψά νύχια για να πιάνουν κατ να κρατούν τη λεία τους και δυνα­τά, γαμψά ράμφη για να την κό­βουν.

 

 

 

 

Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία