Αρχική ΑΓΡΙΑ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

Τα πουλιά για να επιβιώσουν έχουν απόλυτη ανάγκη από κατάλληλες τοποθεσίες για να φτιάξουν την φωλιά τους, επαρκή τροφή και νερό και προστασία από κάθε μορφής ενόχληση. Τα μεταναστευτικά πουλιά πρέπει να μπορούν να διασχίζουν όλες τις χώρες χωρίς να σκοτώνονται ή να πέφτουν σε παγίδες.

Τα πουλιά προστατεύουν τις φωλιές τους είτε κρύβοντας τις π.χ. μέσα σε φυλλώματα ή μέσα σε τρύπες, είτε τοποθετώντας τις σε απρόσιτα μέρη όπως οι κορυφές των δέντρων ή οι απότομοι γκρεμοί και τα νησιά.

Η ποσότητα της τροφής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, περιλαμβανομένου και του καιρού. Αν ο καιρός είναι υγρός, τα έντομα μπορεί να είναι σπάνια ή, αν είναι κρύος, τα μικρά θηλαστικά γίνονται δυσεύρετα. Το νερό επίσης είναι σημαντικό ‘όχι μόνο για να πίνουν αλλά και να πλένονται και να καθαρίζουν τα φτερά τους με το ράμφος.

Εάν ενοχληθούν τα πουλιά στην φωλιά τους μπορεί να εγκαταλείψουν τα αυγά ή και τα μικρά τους. Το χειμώνα θα έπρεπε να αφήνονται ήσυχα να ξεκουραστούν και να τραφούν για να αποκτήσουν αρκετές δυνάμεις ώστε να γεννήσουν την άνοιξη.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

Ο άνθρωπος έχει γνωρίσει την αξία των πουλιών εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Οι πολλές ποικιλίες της κατοικί­διας κότας που παρέχουν στους αν­θρώπους αυγά και κρέας έχουν προέλ­θει από ένα είδος αγριόκοτας που ζει στις ζούγκλες της Ασίας. Ακόμη, οι πά­πιες και οι γαλοπούλες έχουν προ πολ­λού γίνει κι αυτές κατοικίδια ζώα. Τα περιστέρια έχουν χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρουν μηνύματα από το 3000 π.χ. μέχρι σήμερα.

 

 

Η ομορφιά των πουλιών και το τραγούδι τους προσφέρει μια αισθητική απόλαυση σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Πολλοί ποιητές, ζωγράφοι και φωτογράφοι έχουν εμπνευστεί από τα πουλιά.

 

 

 

 

Μερικά πουλιά τρώνε πολλά τρωκτικά και έντομα που καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

 

 

 

 

 

Οι γύπες, τα κοράκια και άλλα πουλιά που τρώνε ψοφίμια καθαρίζουν τα βουνά από εστίες μόλυνσης.

 

 

 

 

Τα πουλιά που τρώνε καρπούς βοη­θούν στην εξάπλωση των φυτών μεταφέροντας τους σπόρους με τις κουτσουλιές τους.

 

 

 

Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΒΙΟΤΟΠΟΙ
Επόμενο άρθροΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ