ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ
Ο καλύτερος τρόπος να παρατηρήσει κανείς τα πουλιά είναι να χρησιμοποιήσει κυάλια. Μάθετε την μορφή και τα ονόματα των διαφόρων ειδών ώστε να μπορείτε να τα προσδιόρισετε.
Ένα σημειωματάριο είναι χρήσιμο ώστε να μπορεί κανείς να σημειώσει τα χαρακτηριστικά των πουλιών που δεν μπορεί να γνωρίσει και να τα ελέγξει αργότερα. Αν σημειώνετε συχνά τους αριθμούς κάθε είδους σε μια ορισμένη περιοχή, γρήγορα θα ανακαλύψετε ποιά από αυτά είναι μεταναστευτικά. Παρατηρείστε τα πουλιά όταν τρώνε για να δείτε τι τρώνε και πότε. Μπορείτε ακόμη να γίνετε μέλη ενός σωματείου για τα πουλιά και να μάθετε για τη μέθοδο μελέτης των πουλιών με δαχτυλίδια που τοποθετούνται στα πόδια τους (δακτυλίωση πουλιών).
Μπορείτε να δείτε τα πουλιά από κοντά μέσα από μια καλύπτρα. Πλησιάστε την καλύπτρα με έναν φίλο σας που ύστερα θα φύγει και θα σας αφήσει μόνο. Τα πουλιά θα νομίσουν τότε ότι φύγατε κι οι δύο και δεν θα ενοχληθούν.
Πλησιάστε τα πουλιά κάνοντας ησυχία και πίσω από θάμνους ή άλλες κρυψώνες. Μπορείτε να τα δείτε από πιο κοντά έτσι. Ποτέ όμως μην ενοχλείτε τις φωλιές.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ
Μπορείτε να βγάλετε τροφή για να ταΐσετε τα πουλιά κρεμώντας ένα ρηχό ξύλινο κουτί από ένα κλαδί ή καρφώνοντας το σε ένα πάσσαλο, όμως σε ύψος τουλάχιστον 1,5 μέτρου ώστε να μην μπορούν να φτάσουν γάτες ή άλλα σαρκοφάγα. Μερικά είδη πουλιών μαθαίνουν πολύ γρήγορα να χρησιμοποιούν και να εξαρτώνται από αυτήν την πηγή τροφής, γι’ αυτό ανανεώνετέ την τακτικά.
Φτιάξτε μια φωλιά από ξύλινη σανίδα σύμφωνα με το σχέδιο αυτό και τις διαστάσεις που δίνονται πιο πάνω. Τα πουλιά μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν για φωλιές τηγάνια ή γλάστρες (που είναι βέβαια τρυπημένες ώστε να φεύγουν τα νερά της βροχής), όταν είναι κρυμμένες μέσα σε θάμνους.
Βγάλτε ακόμη νερό για να πιουν και να πλυθούν τα πουλιά. Μπορείτε να κρεμάσετε κάτω από το κουτί αράπικα φιστίκια ή μισή καρύδα για τις παπαδίτσες.
Αφήστε την βλάστηση να αναπτυχθεί όσο δυνατόν περισσότερο ώστε να φωλιάσουν πουλιά. Αν βρείτε μια φωλιά μην την ξαναεπισκεφθείτε και μην πιάσετε τα μικρά ή τα αυγά.
Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία