Αρχική ΚΑΙ ΑΛΛΑ... Το βινύλιο έγινε 70 χρόνων

Το βινύλιο έγινε 70 χρόνων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου δίσκου βινυλίου, μια εφεύρεση που άλλαξε την πορεία της μουσικής ιστορίας.

Το πρώτο βινύλιο πρωτοκυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1948. Πρόκειται για το κονσέρτο του Μέντελσον σε ε ελάσσονα, το οποίο ερμήνευσε ο βιολιστής Νέιθαν Μιλστάιν με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης.

Ο νέος δίσκος ήταν 30 εκατοστά και γύριζε στις 33 και ένα τρίτο στροφές, ενώ διέθετε περίπου 28 λεπτά συνεχούς αναπαραγωγής. Έτσι οι φίλοι της κλασικής μουσικής μπορούσαν να ακούν ένα ολόκληρο κομμάτι χωρίς να χρειάζεται να διακόψουν για αλλαγή πλευράς.

Πηγή: Euronews.com

Πάλι στην επικαιρότητα λοιπόν το βινύλιο !

70 χρόνια  πέρασαν από την πρώτη εμφάνιση του βινυλίου και  ακόμα και αν η κασέτα, το CD ή τώρα τοYouTube και η ψηφιακή τεχνολογία το ανταγωνίστηκαν σθεναρά, φαίνεται πως για αρκετούς νοσταλγούς ή μη, το βινύλιο παραμένει σταθερή αγάπη !

Παλιοί και νέοι θαυμαστές  το αναζητούν σε εκδηλώσεις όπως το VINYL is BACK, ξεπήδησαν καινούργια μαγαζιά πώλησης παλιών δίσκων, ακόμη και νέοι καλλιτέχνες ηχογραφούν σε βινύλιο και ούτω καθεξής!!

Γιατί όλα αυτά ? Ίσως να είναι η νοσταλγία της νεότητας που πέρασε, ίσως πάλι όλες αυτές οι ραγδαίες εξελίξεις να μας βόλεψαν, αλλά  παράλληλα και να μας μπέρδεψαν. Άλλωστε όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα .

Μέσα στο ωκεανό  της τεχνολογικής πολυπλοκότητας μάλλον το παλιό δοκιμασμένο μέσο, το βινύλιο, φαντάζει σαν μια νησίδα σύνδεσης του χθες, του σήμερα και ίσως του αύριο ? ΙΣΩΣ !!!

Πάνω από όλα ένα είναι σίγουρο, ότι όλους μας ενώνει  η αγάπη για την μουσική. Το βινύλιο, ως μέσο υπηρέτησε, τη  μουσική  σταθερά και επάξια!

Ας ψάξουμε στη δισκοθήκη μας !!! Χωρίς ενοχές ότι πιθανόν να είμαστε εκτός εποχής !!!

Καλή ακρόαση!!!!

 

Κείμενο: Κατερίνα Γιατρά