Αρχική ΑΓΡΙΑ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΒΙΟΤΟΠΟΙ

ΒΙΟΤΟΠΟΙ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΒΙΟΤΟΠΟΙ

Πουλιά υπάρχουν σε κάθε σημείο της γης άλλα το κάθε είδος πουλιού είναι προσαρμοσμένο να ζει στο περιβάλλον που του ταιριάζει. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί τύποι βιοτόπων και στον κάθε τύπο αντιστοιχούν διαφορετικά είδη πουλιών.

Οι ελαιώνες φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών. Άλλα τρέφονται και φωλιάζουν ανάμεσα στα φυλλώματα, άλλα εξερευνούν τους κορμούς ψάχνοντας για έντομα, άλλα εκμεταλλεύονται τις κουφάλες των δέντρων για τις φωλιές τους κι άλλα τρέφονται στο έδαφος ή στην βλάστηση που φυτρώνει κάτω από τις ελιές.

Στις καλλιεργημένες εκτάσεις υπάρχει επίσης ποικιλία καταφυγίων και σημείων κατάλληλων για το φώλιασμα των πουλιών: βράχια, δέντρα, θάμνοι. Ακόμη υπάρχει μια πλατειά επιλογή τροφής: σπόροι, καρποί, έντομα, μικρά θηλαστικά, και ερπετά.

Στους υγρότοπους τα πουλιά τρέφονται με φυτά, ασπόνδυλους οργανισμούς ή ψάρια. Μπορεί να φωλιάζουν σε τρύπες στις όχθες, ανάμεσα στα καλάμια.

Μερικά πουλιά ζουν στις πόλεις και τα χωριά. Φωλιάζουν σε κτίρια και εκμεταλλεύονται πηγές τροφής που έχουν στενή σχέση με τον άνθρωπο.

Υπάρχει άφθονη τροφή στους διάφορους τύπους δασών, και επομένως εκεί μπορεί να δει κανείς μια πολύ μεγάλη ποικιλία πουλιών. Τα πουλιά μπορούν να βρουν στα δάση πολλά ασφαλή σημεία στα δέντρα ή στην βλάστηση για να φωλιάσουν.

Τα χαραδριόμορφα μπορούν να φωλιάσουν ανάμεσα στα βότσαλα, τα γλαρόνια στους αμμόλοφους ενώ οι γλάροι, οι θαλασσοκόρακες κι άλλα θαλασσοπούλια σε κάθετες  ακτές.Στις ακτές πολλά χαραδριόμορφα ψάχνουν στην λάσπη για σκουλήκια και οστρακόδερμα ενώ άλλα πουλιά βουτάνε για να πιάσουν ψάρια.

 

Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία